sybren.willeweb.nl

Menu  

Zon

De zon is de ster die het dichts bij de aarde staat en de enige die we gedetailleerd kunnen waarnemen. Het is een gigantische gloeiende bal die voornamelijk uit waterstof bestaat. In de kern van de Zon wordt waterstof bij enorm hoge temperaturen omgezet in helium. Daarbij komt energie vrij en zo ontvangt de Aarde licht en warmte. De helderheid van de Zon maakt het een gevaarlijk object om naar te kijken maar als je voorzichtig doet kun je toch de nodige details zien.

Het zonsoppervlak
De heldere buitenste laag van de Zon die we vanaf de Aarde zien heet de fotosfeer. De gele kleur ontstaat vanwege de oppervlaktetemperatuur van ongeveer 55000 °C. Hoewel de Zon voor zijn omvang snel draait stulpt hij niet uit aan de evenaar en heeft hij een perfecte bolvorm.

De zon waarnemen
De enige manier om veilig naar de Zon te kijken is met bescherming of via projectie. Er zijn telescoopfilters verkrijgbaar maar de projectie- methode is beter omdat je dan niet direct naar de zon kijkt. en dus geen risico loopt. Je kunt het oculair van de verrekijker gebruiken om de Zon op een scherm, een stuk wit papier te projecteren. Als je een telescoop hebt kun je er veilig een beeld

Planeet gegevens

Gemiddelde Diameter:
1392000 Km

Afstand tot de Aarde:
1490680000 Km

Oppervlakte Temperatuur:
5500°C

Omwentelingssnelheid bij de evenaar:
25 aardse dagen

Omwentelingssnelheid bij de polen:
35 aardse dagen

Massa (aarde = 1):
330000

van de Zon mee projecteren met behulp van het oculair en een vel wit papier. Daarvoor richt je de telescoop precies op de Zon. Kijk nooit door de telescoop bij het bekijken van de Zon. 

WAARSCHUWING

Kijk nooit direct in de Zon met het blote oog of via een instrument. Het licht verbrandt je netvlies en leidt tot blijvende blindheid!

Extra's:
Filmpjes van de zon zijn te vinden in het Downloadcenter.    

                 

 

 
 

©2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved