sybren.willeweb.nl

Menu  

Venus

Venus lijkt op het eerste gezicht best veel op de aarde. Beide planeten zijn ongeveer even groot en even zwaar. en Venus staat niet zo gek veel dichterbij de zon dan de aarde. Ook al staat Venus verder van de zon dan Mercurius het wordt op Venus wel veel warmer. dit komt door de dampkring van de planeet. deze bevat namelijk heel veel koolstofdioxide. Dit gas zorgt er voor dat Venus zijn warmte niet kwijt kan. daardoor wordt het op de planeet steeds heter en heter: het zogenaamde broeikaseffect. 

Het Oppervlak van Venus
Venus is een planeet met hooglanden. laagvlakten, heuvels en dalen, bedekt met lava stromen, inslagkraters en kloven. meer dan driekwart van het oppervlak heeft te maken met vulkanisme en veel vulkanen kunnen nog actief zijn. 

Venus Waarnemen
|Venus beweegt net als Mercurius nooit ver van de Zon af. Maar in tegenstelling tot Mercurius kun je Venus wel tegen een donkere Sterrenachtergrond zien omdat hij verder van de Zon af staat. We zien haar als een heldere ster aan de ochtend en avondhemel staan. De grootste helderheid bedraagt m--4,7 maar de helderheid varieert met de schijnbare afmeting aan de hemel. Komt Venus dichter bij de Aarde, dan wordt het schijfje groter. Tegelijkertijd

Planeet gegeven

Equatoriale Diameter:
12 104 Km

Gemiddelde afstand tot de zon:
108200000 Km

Oppervlakte Temperatuur:
465 °C

Manen:
Geen

Omwentelingsperiode:
243 aardse dagen

Omlooptijd
224,7 aarde dagen

Zwaartekracht (aarde = 1):
0,9

Massa (aarde = 1):
0,81

neemt de fase echter af zodat we om die reden juist minder van Venus zien. De fase neemt toe als Venus zich van de Aarde verwijdert; dan zien we juist meer van Venus. 

Venus overgang
een Venus overgang is een zeldzaam verschijnsel waarbij Venus exact tussen de zon en de aarde in staat. deze Venus overgangen komen paarsgewijs vier keer voor in een vast patroon dat zich elke 243 jaar herhaalt. Tussen de eerste en tweede overgang zich acht jaar. 121,5 jaar later komen de derde en vierde overgang voor, wederom met een tussenpauze van acht jaar. Op 8 juni 2004 ging zo'n serie van start. de daaropvolgende overgang vindt plaats op 6 juni 2012. De derde en vierde overgang vinden plaats op 11 december 2117 en 8 december 2125.

 

©2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved