sybren.willeweb.nl

Menu  

Uranus

Een van de vreemdste dingen aan Uranus is dat deze planeet op zijn kant ligt. Alle andere planeten staan min of meer rechtop: hun as steekt naar boven als je van de zijkant naar het zonnestelsel kijkt. Maar om de een of andere reden is dit bij Uranus niet zo. Waarschijnlijk is er tijdens de vorming van het zonnestelsel een enorme botsing geweest, waardoor de planeet 'omgevallen' is. Door de vreemde ligging van Uranus was de zuidpool van de planeet naar de zon toe gericht toen Voyager 2 er een bezoek aan bracht. Toch blijkt het op de evenaar van Uranus warmer te zijn dan op de zuidpool. Sterrenkundigen zijn het er nog niet over eens waarom dat zo is.

Het oppervlak van Uranus
Uranus is een grote gasplaneet. Zijn kleur wordt veroorzaakt door wolken, waterstof, helium en methaan. Uranus 'ligt op zijn kant' en heeft een ringenstelsel plus een familie manen. De vijf grootste manen zijn met een telescoop te zien

Uranus Waarnemen
Uranus kan met het blote oog waargenomen worden. De vijf grootste manen van de planeet zijn met behulp van een gewone telescoop waar te nemen. Uranus behoort tot de buitenste planeten en zend dus zwak licht uit. Hierdoor is de planeet moeilijk waar te nemen. Om er zeker van te zijn dat je de planeet ziet moet je zijn baan tussen de sterren volgen.

Planeet gegeven

Equatoriale Diameter:
51118 km

Gemiddelde afstand tot de Zon:
2871000000 km

Oppervlakte Temperatuur:
-215 °C

Manen:
21

Omwentelingsperiode:
17,2 aardse uren   

Omlooptijd
84,01 aardse jaren

Zwaartekracht (aarde = 1):
?

Massa (aarde = 1):
86,7 ∙ 1027

De ringen van Uranus
Uranus heeft net als de andere gasplaneten ringen. Net als bij Jupiter zijn de ringen erg donker. Maar zoals bij Saturnus bestaan ze (naast kleine stofdeeltjes) uit individuele deeltjes die een diameter van tien meter kunnen hebben. Er zijn op dit moment elf ringen bekent. De Uranus ringen werden als eerste ontdekt na die van Saturnus.
 
 
 

©2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved