sybren.willeweb.nl

Menu  

Saturnus

Saturnus is de zesde plannet, gerekend vanaf de Zon, en net als Jupiter een gasreus. Hoewel hij twee keer zo ver weg staat van de Aarde als Jupiter, kan hij dankzij zijn immense afmetingen toch met het blote oog worden waargenomen voor zo'n tien maanden per jaar. Saturnus bezit een indrukwekkend en kleurrijk ringenstelsel, alsmede de grootste verzameling manen in het zonnestelsel.

De ringen van Saturnus
Saturnus is, net als Jupiter, een snel draaiende gasreus waarvan het equatoriale gebied uitstulpt en de polen afgeplat zijn. De bovenste lagen van de atmosfeer bestaan vooral uit waterstof en bevatten donkere belts en heldere zones, precies als Jupiter. Alleen zijn ze vanaf de Aarde gezien niet zo opvallend en kleurrijk. Het brede, heldere ringenstelsel dat de planeet omgeeft, is met gemak te zien vanaf Aarde. 

Saturnus Waarnemen
Saturnus is een enorme planeet maar ziet er aan de hemel klein uit door de grote afstand. Hij is echter helder genoeg op met het blote oog te zien, alhoewel je een telescoop nodig hebt om details te kunnen zien. In tegenstelling tot Jupiter vertoont Saturnus geen snel wisselende oppervlaktedetails. Waarnemers kunnen wel lange termijn veranderingen opmerken van de helderheid van de belts en zones. Soms is er een opvallende weersverandering in de bovenste lagen van de atmosfeer te zien. De aanblik van de ringen hangt af van de positie van Aarde te opzichte van de Saturnus baan om de Zon.

Planeet gegeven

Equatoriale Diameter:
120536 Km

Gemiddelde afstand tot de Zon:
1426980000 Km

Oppervlakte Temperatuur:
-180 °C bij Wolkentoppen

Manen:
minimaal 18 

Omwentelingsperiode:
10 uur en 40 minuten aardse tijd  

Omlooptijd
29,46 aarde jaren

Zwaartekracht (aarde = 1):
0,93

Massa (aarde = 1):
95,17


Ringen van Saturnus
Ruimtevaartuigen hebben laten zien dat Saturnus wordt omgeven door een ingewikkeld stelsel van ringen en ringetjes, terwijl kleine maantjes in de buitenste ringen draaien. Door een aardse telescoop kun je de drie hoofdringen zien met een duidelijk gat tussen 2 van hen. Dit gat heet de Scheiding van Cassini, genoemd naar Giovanni Cassini die het gat in 1675 ontdekte. Het gat is 4800 km breed. De ringen lijken klein vanaf de aarde gezien maar ze zijn enorm groot. Hun diameter zou tweederde van de afstand Aarde- Maan beslaan. De ringen zijn minder dan 2 km dik.
  
 

©2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved