sybren.willeweb.nl

Menu  

Mercurius
 

Van alle planeten staat Mercurius het dichts bij de zon. Temperaturen van rond de 400 graden zijn daarom ook heel normaal. aan de kant die van de zoon verwijderd is is het juist hartstikke koud. het kan daar wel 180 graden vriezen. deze grote temperatuursverschillen zijn er omdat Mercurius geen dampkring heeft. En zonder dampkring wordt de zonnewarmte niet verdeelt over het oppervlak. de hete kant blijft dus heet en de koude kant blijft koud.

Afbeelding MercuriusOppervlak van Mercurius:
Mercurius heeft net als de maan een oppervlakte bedekt met duizenden kraters. Mercurius heeft ook lange rotsformaties. het oppervlak van De kraters werden gevormd door een bombardement van stenen uit de ruimte. Mercurius is al miljarden jaren niet meer veranderd omdat er geen atmosfeer is die formaties kan uitwissen.

Mercurius waarnemen:
Elk jaar zijn er zo'n zes gelegenheden om Mercurius goed te kunnen zien: drie keer te westen en drie keer ten oosten van de zon. je vind Mercurius dan dicht bij de horizon in de ochtend of avondschemering. Ten westen van de zon verschijnt hij vlak voor zonsopkomst aan de hemel, ten oosten van de zon moet je wachten tot vlak na zonsondergang. Mercurius is ongeveer 2 weken te zien. een

Planeet gegevens

Equatoriale Diameter:
4878 Km

Gemiddelde afstand tot de zon:
57910000 km

Oppervlakte Temperatuur:
-180 tot 430 °C

Manen:
Geen

Omwentelingsperiode:
57,8 aardse dagen

Omlooptijd
87,97 aarde dagen

Zwaartekracht (aarde = 1):
0,38

Massa (aarde = 1):
0,055

overgang van Mercurius over het zonneoppervlak is een bijzondere waarneming.

Water op Mercurius

Op Mercurius, de warmste planeet van ons zonnestelsel, verwacht je nou niet echt water. Toch hebben wetenschappers ontdekt dat op de polen van Mercurius wel eens ijs zou kunnen liggen. op radar beelden zijn namelijk de zelfde reflecties te zien die we ook op de polen van Mars kunnen zien. Het ijs komt waarschijnlijk voor in diepe kraters op de planeet waar nooit het zonlicht zal schijnen. Deze plekken hebben dus altijd een temperatuur ver onder nul (-170°C). Het water is wellicht grotendeels afkomstig van inslaande meteoren en kometen, hoewel een deel mogelijk ook uit het inwendige van de planeet afkomstig is.

 
 

©2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved