sybren.willeweb.nl

Menu  

 

Mars

Mars is een opvallend roodgekleurd object aan de nachthemel. Hij is half zo groot als de Aarde en staat zo'n 78 miljoen kilometer ver weg. Mars is de enige planeet waar het gemakkelijk is oppervlakte -kenmerken te zien vanaf de Aarde. Bovendien lijkt hij van alle planeten het meeste op de Aarde. Mars heeft poolkappen, seizoenen en een oppervlak waarop vroeger water heeft gestroomd.

Aarde overgang
Zoals op Aarde soms een Venusovergang of Mercuriusovergang voorkomt, kent Mars daarnaast ook nog een Aardeovergang waarbij de zon, aarde en Mars op een rechte lijn staan. Vanaf Mars gezien trekt de aarde dan als een klein stipje voor de Zon langs. interessant verschijnsel hierbij is

Planeet gegevens
dat, met een telescoop en zonnefilter, niet alleen de Aarde dan zichtbaar is, maar ook de maan. Een Aarde overgang is nog nooit door de mens waargenomen, maar het eerstvolgende moment vindt plaats op 10 november 2084.

Het oppervlak van Mars

Planeet gegeven

Equatoriale Diameter:
6790 Km

Gemiddelde afstand tot de Zon:
227940000 Km

Oppervlakte Temperatuur:
-120 tot 25 °C

Manen:
2 Phobos en Deimos

Omwentelingsperiode:
24 uur en 37 minuten aardse tijd 

Omlooptijd
686,9 aarde dagen

Zwaartekracht (aarde = 1):
0,38

Massa (aarde = 1):
0,11

Mars is een kleine, rotsachtige planeet met een duidelijk rode kleur. Deze kleur komt van het rode ijzeroxide dat zich in rotsen en het stof bevindt waarmee vrijwel het hele oppervlak is bedekt. Krachtige stromen blazen stof in het rond, waardoor donkere en lichte gebieden te zien zijn. Grote, uitgedoofde vulkanen rijzen boven de vlakten uit en een enorme kloof doorsnijdt de planeet over bijna het halve oppervlak. Het oppervlak wordt verder doorsneden door kriskras lopende nauwe kanalen die lang geleden door stromend water werden gevormd.

Mars waarnemen. 
Zoals alle planeten zendt Mars zelf geen licht uit maar weerkaatst hij zonlicht. Mars is gemakkelijker te zien dan de binnenplaneten Mercurius en Venus omdat hij buiten de aardbaan beweegt en we niet in de richting van de Zon kijken als we hem waarnemen. het gemakkelijkste te herkennen oppervlakte detail op Mars zijn de poolkappen. met een 80 mm telescoop kun je deze kappen zien, samen met donkere gebieden rond de evenaar. Voor meer details heb je een grotere telescoop nodig.

Extra
download nu een kaart van mars via het Downloadcenter.

 
 

©2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved