sybren.willeweb.nl

Menu  

Jupiter

Jupiter is een enorme planeet die ver voorbij de planeto´dengordel beweegt. Hij bestaat uit gas en vloeistof met een vaste kern en is groter dan alle andere planeten bij elkaar. Ook al staat jupiter ver weg, de heldere weerkaatsing van zonlicht op de dikke atmosfeer maakt hem vanaf de Aarde gemakkelijk zichtbaar voor een maand of tien per maand. de kleurrijke en snel bewegende wolkenbanden vormen een fascinerend gezicht door een telescoop.

Het oppervlak van Jupiter
Het oppervlak dat we vanaf de Aarde kunnen z1ien bestaat uit gaswolken, voornamelijk waterstof,helium en sporen van methaan en ammoniak. Vanwege de snelle rotatie vormen de wolken donkere en lichte banden, zones en belts genoemd. 

Jupiter waarnemen
|Jupiter is voor alle waarnemers een interessante planeet. zijn heldere, zilveren licht en schijfvormig uiterlijk maakt hem gemakkelijk te vinden met het blote oog. Met de verrekijker is het beeld prachtig en met een telescoop zie je altijd wel iets nieuws omdat het oppervlak van de planeet continu verandert als gevolg van de snelle rotatie. Jupiter kenmerkt een typische rode vlek. De vlek beslaat een enorme storm die in tientallen jaren in vorm en kleur verandert. De grote Rode vlek is groter dan de Aarde en kan zelfs drie keer zo groot worden.

Planeet gegeven

Equatoriale Diameter:
142 984 Km

Gemiddelde afstand tot de Zon:
778330000 Km

Oppervlakte Temperatuur:
-150 ░C bij Wolkentoppen

Manen:
16 waaronde de 4 Galile´sche manen

Omwentelingsperiode:
9 uur en 55 minuten aardse tijd  

Omlooptijd
11,8 aardse jaren

Zwaartekracht (aarde = 1):
2,64

Massa (aarde = 1):
318

 

Jupiters manen

De vier grootste manen draaien met verschillende snelheden om de planeet. Hun positie verandert merkbaar als je vier nachten achter elkaar waarneemt. Soms verdwijnen ze uit het zicht als ze achter de planeet langsgaan.

 
 

ę2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved