sybren.willeweb.nl

Menu  

Aarde

De aarde is vanaf de zon gezien de derde planeet van ons zonnestelsel en het enige bekende hemellichaam met levende organismen. De planeet heeft één natuurlijke maan, de maan, en is ongeveer 4,57 miljard jaar geleden ontstaan.

Het oppervlakte
Van het aardoppervlak bestaat ongeveer 71% uit oceanen. De resterende 29% is landmassa, waarvan het grootste deel op het noordelijk halfrond ligt. De landmassa's zijn continu in beweging omdat continentale platen tegen elkaar botsen, langs en onder elkaar door schuiven. Daarbij treden vooral op de breuklijnen regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen op, die het oppervlak in korte tijd grootschalig kunnen veranderen. Op de continenten zijn meerdere geografische vormen te onderscheiden zoals gebergten, woestijnen, oerwouden, loof -en naaldbossen, toendra's, savannes en ijskappen, elk met hun eigen klimaat. het hoogste punt op aarde is de Mount Everest in Nepal met een hoogte van ongeveer 8850 m. 

Rampen en gevaren
Grote delen van de Aarde hebben regelmatig te maken met natuurramen zoals orkanen aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen en droogte. Daarnaast liggen er continu door mensen veroorzaakte gevaren om de hoek zoals oorlogen, milieuvervuiling, overbevolking en gebrek aan water en voedsel. 
 

Planeet gegeven

Equatoriale Diameter:
6,378 ∙ 106 m

Gemiddelde afstand tot de zon:
0,1496 ∙ 1012 m

Oppervlakte Temperatuur:
295 K

Manen:
1

Omwentelingsperiode:
23,93 uur

Omlooptijd
365,256 dagen

Zwaartekracht (aarde = 1):
1

Massa (aarde = 1):
1

Aarde bekijken
Google heeft een handig programma ontwikkeld om de aarde te bekijken. Met dit programma google earth genaamd is het  mogelijk om op de aarde in te zoemen. Op sommige plaatsen is het al mogelijk om op straat niveau in te zoemen. Er wordt nog steeds aan dit programma gewerkt en de satelliet beelden worden nog steeds geüpdate en verbeterd. Het programma is gratis te downloaden via ons Downloadcenter.
 
 

©2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved