sybren.willeweb.nl

Menu  

Vallende Sterren

Stof en gruis uit de ruimte bombarderen de Aarde iedere dag. Per jaar valt er zo'n 200 000 ton atmosfeer binnen. De stof en gruisdeeltjes heten meteoroïden en de meeste verbranden in de atmosfeer. Terwijl een meteoroïde opbrandt produceert het een meteoor, een kort durende lichtstreep. In de volksmond heten ze vallende sterren. Op bepaalde momenten treden Meteorenzwermen en -regens op.

Meteorenzwermen
Een meteorenzwerm treedt op als de Aarde door een wolk van gruis trekt die is achtergebleven na een komeetpassage. Alle meteoren in deze zwerm lijken hetzelfde punt aan de hemel te ontvluchten; de radiant. De zwerm wordt genoemd naar het sterrenbeeld waar dit radiant in ligt. Zo ligt de radiant van de Leoniden in het sterrenbeeld Leo (leeuw).

Naam

Datum

Quadrantiden (Boötiden)

1 - 6 januari

April Lyriden

19 - 24 april

Eta Aquariden

1 - 8 mei

Delta Aquariden

15 juli – 15 augustus

Perseïden

25 juli – 18 augustus

Orioniden

16 - 27 Oktober

Tauriden

20 oktober – 30 november

Leoniden

15 – 20 november

Geminiden

7 – 15 December

Meteorieten
Rotsblokken die te groot zijn om volledig te verbranden in de atmosfeer, bereiken het aardoppervlak en heten meteorieten. Ieder jaar vallen er meer dan 3000 meteorieten met een gewicht van meer dan een kilo op Aarde. Het merendeel valt in zee dat het grootste deel van de Aarde bedekt. Per Jaar zien mensen er zo’n zes daadwerkelijk vallen. Er zijn meer dan 150 aardse inslagkraters bekend. Sommige ontstonden miljoenen jaren geleden, andere zijn nog betrekkelijk ‘vers’.

 
 

©2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved