sybren.willeweb.nl

Menu  

Planeto´den 

In het zonnestelsel bevinden zich miljoenen rotsblokken. Ze heten astro´den of planeto´den. Er is er slechts ÚÚn, Ceres, groter dan 990 km in doorsnede. De kleinsten zijn niet groter dan een stofkorrel. De meeste planeto´den draaien in een brede gordel rond tussen de banen van Mars en Jupiter. Ze draaien net als planeten rond de Zon. Sommige verlaten deze Planeto´dengordel en kruisen de weg van de binnenplaneten. Alle planeto´den reflecteren zonlicht maar er is er slechts ÚÚn helder genoeg, vesta, om soms met het blote oog te kunnen zien. 

Vorm en afmeting
 Planeto´den hebben verschillende vormen en afmetingen. Er zijn er slechts tien groter dan 250 km. De meeste hebben een onregelmatige vorm; boen 300 km doorsnede zijn ze bolvormig . Planeto´den bestaan uit steen, ijzer of beide. Een paar Planeto´den zijn: Psyche is een onregelmatige planeto´de uit de planeto´dengordel en ongeveer 250 km groot. Men denkt dat hij uit steen- ijzer bestaat. Hij draait in ongeveer vier uur om zijn as. Vesta is een bolvormige planeto´de uit de planeto´degordel en is ongeveer 560 km in doorsnede. Hij is de op twee na grootste planeto´de. Het hele oppervlak is met kraters bedekt. Ceres meet 993 km in doorsnede en is daarmee de grootste planeto´de en werd ook het eerst ontdekt. Hij is bedekt met donker materiaal dat maar weinig zonlicht weerkaatst. 

De planeto´dengordel
Meer dan 90 procent van de planeto´den bevindt zich in de planeto´dengordel en er zijn er nu zoĺn 7000 bekend. Ze komen echter ook wel in andere delen van het zonnestelsel voor. Zo volgt een groep, de Trojanen geheten, Jupiter in zijn baan. Gemiddeld draaien planeto´den in drie tot zes jaar om de Zon.

Waarneemtips

Vanaf de Aarde gezien lijkt een planeto´de op een sterpuntje 

 Er zijn meer dan 60 planeto´den die helderder kunnen worden dan m=+10, helder genoeg voor een verrekijker of telescoop. 

 Je hebt een gedetailleerde sterrenkaart nodig met zwakke sterren en co÷rdinaten van de planeto´de die je wilt bekijken. 

 Vergelijk de sterrenkaart met de sterren aan de hemel. Zie je een extra ster? Dat zou de planeto´de kunnen zijn. 

 Neem het object verscheidene nachten achtereen waar om de beweging ten opzichte van de sterrenachtergrond te bepalen

 
 

ę2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved