sybren.willeweb.nl

Menu  

Familie van de leeuw

De leeuw is een katachtige. Grote katachtige zijn tijger, leeuw, jaguar, luipaard, jachtluipaard/cheeta. kleine katachtige zijn: Poema, ocelot, wilde kat, lynx, woestijnkat, huiskat. Katachtige hebben allemaal een ruwe tong, goede oren, grote snorharen. En ze kunnen hun nagels intrekken. Als je zelf een kat hebt weet je dat vast wel. Een leeuw heeft dat ook allemaal de leeuw is de grootste katachtige. De kleinste katachtige is de huiskat. Vooral een jachtluipaard is snel. Hij is de snelste kat van alle katten: 100 kilometer per uur kan die lopen. Hij haalt dus makkelijk een auto in. De Siberische tijger is de grootste kat ter wereld en weegt rond de 275 kilo. Als deze joekel op een prooi springt zakt hij gelijk in.

De staart.
Aan de staart van alle katten, groot of klein, kun je zien in wat voor humeur ze zijn. Is het dier boos, dan zwiept zijn staart heen en weer. Als die staart zachtjes heen en weer gaat is hij tevreden. Een staartje dat recht omhoog staat, kan twee betekenissen hebben: je moet kijken naar de haren van de kat. Staan die ook omhoog en maakt hij ook nog een bolle rug, dan is hij heel boos. Zijn de haartjes gewoon plat dan is hij heel blij.

Wilde kat.
De huis kat stamt van de wilde katten af. Hij lijkt er ook erg op, maar de wilde kat is iets hoger.

De lynx 
De lynx is een hoog potige kat. Je herkent hem aan zijn oorpluimen en aan zijn flinke bakken baard. Hij voelt zich uitstekend thuis in uitgestrekte en eenzame bossen. En jaagt vooral op hazen kleinere knaagdieren en vogels.

Sneeuwpanter
De sneeuwpanter is een prachtige wilde kat die hoog in de bergen leeft. Zijn vacht beschermd hem tegen de ijzige kou. Zelfs de kussentjes onder zijn poten zijn bedekt met vacht.

Jaguar
De jaguar is een grote kat. Hij lijkt op een panter, maar heeft andere vlekken: ringen met een stip in het midden. Jaguars leven in midden en zuid Amerika. Het liefst in bossen met veel water daar gaan ze op jacht. En soms uit vissen, want ook dat kunnen ze prima. Liggend op een overhangende tak slaan ze zo een vis uit het water.

Poema
Alle dieren van her bos zijn bang voor de poema. Hij kan twaalf meter springen van een boom tak en daarbij de nek van zijn prooi breken.

WWF
Om katten beter te kunnen beschermen moeten we meer over ze te weten komen. Daarom ondersteunt het wereld natuur fonds onderzoek naar katten. Kattendeskundigen hebben in 1995 het cat action plan opgesteld. Daarin staat onder anderen hoe we katten kunnen redden. Het wereld natuur fonds werkt nu hard aan de uitvoering van dat plan om leeuwen, tijgers en alle verwante soorten voor uitsterven te behoeden.

 

 

2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved