sybren.willeweb.nl

Menu  

De jacht

De jacht wordt gedaan door de leeuwinnen. Leeuwinnen jagen in groepen. Een van de leeuwinnen uit de groep sluipt om het prooidier heen. Tegelijk leiden de andere leeuwinnen de aandacht af. Ze laten zich duidelijk zien. Zo omsingelen ze het dier. Dan rennen een paar leeuwinnen opeens op de prooi af. Die schrikt en rent de andere kant op om te vluchten. Maar daar staat die ene leeuwin op wacht. De zebra of gazelle rent zo in haar klauwen. Leeuwen doden niet altijd zelf hun prooi. Soms wachten ze tot andere dieren dat werk voor ze opgeknapt hebben. Als bijvoorbeeld een hyena een dier gedood heeft, maakt hij daarbij veel lawaai. Als de leeuwen dat geluid horen, komen ze van kilometers ver aangelopen ze jagen de hyena s weg en eten de prooi op. De prooi van vrouwtjesleeuwen is meestal groot:

  • Gazelle

  • Antilopen

  • Wrattenzwijnen

  • Zebra

  • Gnoe

De hele troep kan er van mee eten. Maar ze doden ook wel kleinere dieren zoals:

  • Hagedissen

  • Vogels

  • Ratten

Pas als de leeuwinnen een dier hebben gevangen, komen de mannetjes naar voren om hun deel op te eisen. Een jagende leeuwin kan een snelheid van zon 60 kilometer per uur bereiken. Dat is behoorlijk snel, maar veel van haar favoriete prooidieren gaan harder. Daarom werken leeuwen samen. Tegen zonsondergang laten de leeuwinnen hun welpen alleen dan gaan ze op jacht. Hun zandkleurige huid maakt ze bijna onzichtbaar tussen de hoge dorre grassen. Door zijn opvallende uiterlijk is de mannetjes leeuw minder geschikt om te jagen, want ze kunnen hem met die mannen al van verre zien aankomen. Veel mannetjes leven uitsluitend van het voedsel dat de vrouwtjes vangen. Zelf nemen ze haast nooit een kans om iets te vangen. 9 van de 10 prooidieren vangen de vrouwtjes. De leeuw is ook een echte luilak. Hij houd van niksen en veel slapen.

 

2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved