sybren.willeweb.nl

Menu  

De leeuw

De leeuw is niet echt geschikt als vader hij speelt nauwelijks een rol bij het grootbrengen van zijn jongen. Hij word zelfs door de wijfjes weggejaagd als hij zich bij de welpen te dicht in de beurt waagt. Meestal laat hij het wel toe dat de jongen schijnaanvallen doen op zijn staart. Een leeuw is onvoorstelbaar lui. Hij slaapt en suft met een gerust hart 20 uur per dag! Een leeuw houdt er van om overdag lekker in het gras te slapen. En pas s`avonds naar de water kant te gaan om te drinken. Als een nieuwe leeuw de leiding over de troep over neemt door het oude mannetje te verjagen, is het eerste wat hij doet het doden en opeten van de jongen van de oude leider. Want jongen van een ander wil hij niet groot brengen. Nu de welpen dood zij, geven de moeders geen melk meer en zijn ze gelijk klaar om met de nieuwe leider te paren. Dat doen ze 4 keer per uur een week lang. De groep bestaat uit 1 tot 2 volwassen mannetjes en 5 tot 10 volwassen wijfjes met hun jongen. Het bewaken en verdedigen van het leefgebied is voornamelijk de taak van de mannetjes. Ze houden hun gebied scherp in de gaten. Toch komt het maar zelden voor dat gevechten om het leefgebied eindigen met verwondingen of de dood. De leeuw kun je gemakkelijk te herkennen aan zijn indrukwekende manen op zijn kop en schouders. Hierdoor ziet hij er groter en sterker uit dan hij is. De manen beschermen hem in het gevecht tegen tanden en klauwen van zijn tegenstander.

 

2000-2007 Sybren Wille. All rights reserved